Per què "L'Agulla Daurada"?

Punyent, fascinant, profunda, així és L'Agulla Daurada, l'obra de Montserrat Roig que dóna nom a la nostra editorial.
L'Agulla Daurada de la Montserrat Roig
L’any 1980, Edicions Progrés de Moscou va convidar a la Montserrat Roig a fer una estada a l'antiga Unió Soviètica, amb la finalitat d'escriure un llibre sobre el setge de Leningrad durant la Segona Guerra Mundial.
El llibre resultant, L'Agulla Daurada, és una barreja de gèneres (novel·la de viatges, reportatge periodístic i anàlisi històric) molt ben lligada, que construeix una narració amena, divertida i sensible, però alhora punyent, fascinant i profunda. Una narració que funciona en dos temporalitats: la del paisatge, els personatges i les circumstàncies curioses en les que va trobant-se l'autora duran la seva estada i, alhora, la de les desventures, sofriments i lluites dels protagonistes que van viure el setge.
Des d'una voluntat d'aproximació al país - a les pedres i a les persones -, Montserrat Roig diu a un dels seus intèrprets:
«Crec que per això he vingut a Leningrad: per conèixer-vos tal com sou, com us mostreu sense fronteres.»
I aquest desig d'entendre l'ànima russa culmina, a la darrera part del llibre, amb els testimonis dels supervivents del setge nazi a la ciutat de Leningrad. Montserrat roig se'n enamora i transmet de manera magistral - sense victimismes, complaences i heroïcitats - el seu patiment i el seu coratge.
“ A poc a poc, vaig entrar dins l’infern dels records dels altres. La ciutat blanca es tornà tenebrosa. I la gent adulta que caminava ara pels carrers tenien per a mi el rostre dur i tallant de la memòria.”
L’Agulla Daurada és una obra per llegir a poc a poc, gaudint de la brillant narrativa de Montserrat Roig, i per reflexionar sobre els grans temes que s’hi plantegen: la mort, l’amor, la crueltat, el coratge o la por.
De títol de llibre a nom d'editorial
No podem (ni volem) amagar la nostra admiració per la figura de la Montserrat Roig, una dona apassionada, intensa, culta i independent, que defensà sense por els seus ideals feministes i d'esquerres, posant alhora al centre de la seva reivindicació la defensa de la llengua catalana.
Compartim amb Montserrat Roig el ferm convenciment que la narrativa pot ser una porta d'entrada al pensament i a la consciència crítica. I, com ella, volem publicar una narrativa que no sigui complaent, sinó que ens tregui de la zona de confort, que punxi com una agulla daurada.
Per això, des de L’Agulla Daurada, proposem una línia editorial de narrativa en català que defuig els clixés i convida a reflexionar sobre les formes, necessitats, conflictes i lluites de la nostra societat.
I ens permetem el luxe de manllevar el títol d’una de les seves obres mestres per a batejar el nostre projecte editorial. Esperem estar-hi a l’altura!