Torna l'escriptora balcànica Magdalena Blažević amb 'El temps de la collita'
Després de l’èxit de A finals d’estiu, L’Agulla Daurada publica El temps de la collita, una novel·la poètica i colpidora de Magdalena Blažević que explora l’amor, la memòria i les cicatrius d’una guerra mai oblidada.

Fa poc més d'un any la novel·la de l'escriptora bosniana Magdalena Blažević ens captivava amb la història dues nenes que viuen el conflicte bèl·lic en què es veu atrapat un pintoresc poble de Bòsnia.
Poc després, L'Agulla Daurada enceta un nou any apostant de nou per una de les veus més potents i reconegudes de la narrativa actual balcànica, amb 'El temps de la collita', una una història que combina amor, memòria i pèrdua amb una escriptura d’una bellesa feridora.
En aquesta novel·la, la fotògrafa Una torna al seu poble natal, abandonat des de fa dècades, amb l'excusa de preparar una exposició. Entre passejades melancòliques i records apassionats, fotografia les restes del que un dia va ser un lloc ple de vida. A través de la seva càmera analògica, heretada de la seva mare, descobreix les connexions entre el seu propi passat i la història d'amor de la seva mare, marcada per la guerra i el dolor.
El temps de la collita no és només una història d’amor; és una exploració poètica del pas del temps, de la decadència dels espais i de les ferides d’un conflicte que encara ressona en les ànimes dels seus personatges. Blažević ens submergeix en escenaris onírics i carregats de significat, des de boscos exuberants durant la collita fins a pobles abandonats que reviuen a través de les fotografies de l’Una.
Prosa poètica
La prosa de Magdalena Blažević es caracteritza per la seva intensitat poètica i la seva capacitat d’evocar emocions profundes amb imatges subtils i potents. A El temps de la collita, la seva escriptura esdevé un viatge oníric, carregat d’erotisme delicat i escenes colpidores que ens connecten amb la memòria i el trauma d’una guerra mai del tot superada.
La novel·la beu de la pel·lícula Cold War de Pawel Pawlikowski, citada en diversos moments com a guia per als amants que recorren els paisatges d’Europa de l’Est amb el rerefons de la Guerra Freda. Aquest paral·lelisme enriqueix la narració, afegint una dimensió visual i emotiva que transporta el lector a un univers de passions i absències.
Magdalena Blažević, una veu imprescindible
Nascuda a Žepče (Bòsnia i Hercegovina) el 1982, Blažević és considerada una de les millors narradores balcàniques actuals. La seva obra, que revisa la història i la identitat de l’ex-Iugoslàvia, ha estat reconeguda amb nombrosos premis, com el TPortal 2023, i ha estat finalista del prestigiós premi Fric.
Magdalena Blaževic
(Žepce, Bòsnia i Hercegovina, 1982)
Considerada una de les millors veus narratives actuals dels Balcans, l’obra de Magdalena Blaževic revisa la història i la ide
ntitat dels països de l’ex-Iugoslàvia en clau surrealista, poètica i catàrtica. L’any 2020 va publicar Svetkovina, una col·lecció d’històries sobre dones aclamada pel públic i per la crítica, que va ser finalista del prestigiós premi Fric. La història principal va ser seleccionada per al premi literari nord-americà Adelaide. Amb A finals d’estiu, la seva primera novel·la, també ha estat finalista del Fric, i aquest mes de juny de 2023 ha estat guardonada amb el Premi TPortal, un dels certàmens literaris més importants de Croàcia.